Hungary – Hungary seeks data on consumers’ habits with frozen vegetables

Food Safety News

Link to Portal

Hungary’s food agency has launched a survey to find out more on people’s habits related to quick-frozen vegetables.

The National Food Chain Safety Office (Nébih) said it would provide the authority with a picture of the risks at the consumer level for the product category.

An online questionnaire can be completed until March 31 and covers consumer preferences for frozen vegetables and whether they follow the instructions on the label. There are also questions on Listeria monocytogenes, Salmonella and E. coli.

Past outbreak
From 2015 to 2018, an outbreak of Listeria monocytogenes caused by contamination of frozen corn produced in Hungary by Greenyard affected five countries in Europe as well as Australia with 54 confirmed patients and 10 deaths.

Despite the contamination, illnesses could have been prevented or reduced if people had been aware of the food safety risks and how to avoid them, according to Nébih.

To identify the hazards and reduce the risks, the agency is going to assess domestic consumer habits.

The questionnaire seeks answers to what Hungarian consumers think about quick-frozen products, how often they eat them and their preparation habits. The survey also looks at whether people are aware of food safety risks during purchase, transport, home storage and preparation and their knowledge about refrigerator and freezer temperatures as well as thawing and refreezing.

Based on the results, Nébih will put together a guide for consumers highlighting the most important findings. The agency will also give advice on how to minimize the food safety risks associated with quick-frozen vegetables in households.

Fagyasztott zöldségek vásárlásáról és fogyasztásáról gyűjt információkat a Nébih

Új kutatást indít a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a magyar lakosság gyorsfagyasztott zöldségekhez kapcsolódó vásárlási, felhasználási és fogyasztási szokásainak megismerése érdekében. A március 31-ig kitölthető online kérdőív többek között arra is kitér, hogy a fogyasztók mennyire kedvelik a fagyasztott zöldségeket, milyen ételekhez vásárolják őket, vagy, hogy figyelembe veszik-e a jelölésen szereplő felhasználási utasításokat. A kutatás segítségével a hatóság átfogó képet kaphat arról, milyen valós kockázatok merülnek fel fogyasztói szinten e termékkategóriával kapcsolatban.
Néhány éve az EU-ban lezajlott egy több országot is érintő, gyorsfagyasztott zöldségekhez kapcsolódó Listeria monocytogenes járvány. Az élelmiszerbiztonsági pandémiában bizonyítottan 46 személy betegedett meg és szorult kórházi kezelésre, valamint 5 haláleset is történt. Szomorú tény, hogy a szennyezés ellenére a megbetegedések megelőzhetők lettek volna, ha a fogyasztók tisztában vannak az élelmiszerbiztonsági kockázatokkal és azok elkerülésének módjával.
A veszélyforrás azonosítása és csökkentése érdekében a Nébih szeretné felmérni a hazai fogyasztói szokásokat. A hivatal https://portal.nebih.gov.hu/felmeres linken elérhető online kérdőíve többek között arra keresi a választ, hogy a magyar fogyasztók mit gondolnak a gyorsfagyasztott termékekről, miket részesítenek előnyben, vannak-e általános és speciális elkészítési szokásaik, továbbá elolvassák-e, betartják-e a jelölésen szereplő utasításokat. A felmérés arra is kitér, hogy a fogyasztók tisztában vannak-e az élelmiszerbiztonsági kockázatokkal a vásárlás, a szállítás, az otthoni tárolás és az előkészítés során.
A kérdőív segítségével a hatóság átfogó képet kaphat arról, hogy melyek a legjelentősebb kockázatok fogyasztói szinten e termékkategóriában. Az eredmények alapján a Nébih egy lakosságnak szóló tájékoztatót is összeállít a későbbiekben, kiemelve a felmérés szerinti kritikus pontokat. Az útmutatóban a hatóság azt is bemutatja majd, hogyan lehet a háztartásokban a gyorsfagyasztott zöldségekhez kapcsolódó élelmiszerbiztonsági kockázatokat a minimumra csökkenteni.
Az adatgyűjtés 2022. március 31-ig tart. A kérdőív kitöltése 10-15 percet vesz igénybe. A felmérés az alábbi linken elérhető: https://portal.nebih.gov.hu/felmeres

2022. március 4.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s